Nieuwsbericht

Slider Nieuws: Incidenten met drones
   (13-05-2018)

Het aantal incidenten met drones is volgens een OVV rapport in 2017 toegenomen. Publicaties van de OVV hebben tot enige aandacht van de media geleid, waaronder het RTL Nieuws. Ook Mark Rademaker, voorzitter van AOPA Netherlands, mocht voor de camera verschijnen.

Het standpunt van AOPA is dat bekendheid met de regels onder drone-vliegers bevorderd moet worden door te werken met verplichte brevetten/certificaten, zoals ook in de bemande luchtvaart gebruikelijk is. Daarnaast is het registreren van drones noodzakelijk voor goede handhaving van die regels. Op dit moment is in geval van een incident niet te herleiden wie de bestuurder is van de drone. Handhaving kan nu alleen wanneer de bestuurder op heterdaad wordt betrapt. Verder zouden technische hulpmiddelen, zoals geofencing, voor drones verplicht moeten worden gesteld om aanvaringen met bemande luchtvaartuigen te voorkomen.
 
AOPA erkent dat drones nuttig kunnen worden ingezet en dat het recreatief vliegen met drones veel plezier geeft. De professionele gebruikers weten doorgaans wel waar zij mee bezig zijn. De zorg zit met name bij de particuliere gebruiker, die geen idee heeft welke regels er gelden.
 
Eerder hebben verschillende luchtvaartorganisaties, waaronder AOPA, een position paper opgesteld. U vindt dat stuk hier terug.

 

Evenementen


Ogenblik a.u.b. ...