Nieuwsbericht

Nieuws: Dossier Teuge: update
   (08-04-2018)

Sinds de commotie die ontstond rondom de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport voor vliegveld Teuge, is de toon van de gesprekken aanzienlijk verbeterd. Directeur Meiltje de Groot is voorzichtig positief.

 

De geplande vliegroutes van- en naar Lelystad lopen vooralsnog recht over Teuge, en daarmee staat een belangrijke inkomstenbron van de luchthaven - de aanwezigheid van het Nationale Paracentrum, op de tocht.
Onder de vorige staatssecretaris was weinig ruimte voor constructief overleg. Met het aantreden van het nieuwe kabinet en de overdracht aan een nieuwe minister is de toon echter aanzienlijk gewijzigd, aldus De Groot: "Het vertrouwen dat we er uit komen is groot. Er is op het ministerie en bij LVNL nu ook bewustzijn dat er hier een goede oplossing moet komen. Dat er meer belangen zijn dan alleen die van de Randstad, zeg maar!"
De onduidelijkheid rondom het voortbestaan van Teuge zorgt voor onzekerheid bij  bedrijven en vliegers van Lelystad die eventueel overwegen om naar Teuge te verhuizen. Die onzekerheid hoopt De Groot ook snel weg te kunnen nemen: "Inmiddels is er overleg op zowel landelijk als lokaal niveau, waarbij ook gesproken moet worden over  financiële compensatie. De betrokken partijen lijken zich nu  allemaal verantwoordelijk te voelen. Het voortbestaan van Teuge moet zo snel mogelijk gegarandeerd worden."

Lelystad-scenario
Inmiddels is de opening van Lelystad Airport uitgesteld, maar de parachutistenvereniging op Teuge werkt desondanks gewoon door aan toekomstige oplossingen. Zo wordt er nu al regelmatig met de luchtverkeersleiding een 'Lelystad-scenario' geoefend, om te kijken of het Schiphol vliegverkeer en het paraspringen naast elkaar plaats kunnen vinden, waardoor er vaker op voldoende hoogte door het paracentrum kan worden gesprongen
Ook het paracentrum geeft aan wat meer vertrouwen te hebben in de toekomst. Daarom heeft ze besloten om te investeren in een run-up aan de kop van baan 08. Deze kan, indien niet in gebruik bij het paracentrum worden gebruikt door het andere vliegverkeer t.b.v. het warmdraaien van motoren, hetgeen de doorstroming van het vliegverkeer op de grond zal bevorderen.

Evenementen


Ogenblik a.u.b. ...