Nieuwsbericht

Nieuws: Deze zomer: STOL-competitie op het Vlaamse strand!
   (11-02-2018)

Van 14 tot 17 juni organiseert het Vlaamse Vintage Air Rally een grote STOL-wedstrijd op het strand van het Belgische Knokke.

De uitgave van PlaneOwner (nr. 364) waarin we een lukrake oproep deden om aan deze kant van de oceaan óók een STOL-competitie (Short Take Off and Landing) te organiseren á la Valdez lag nog niet in de brievenbus, of er werd al gehoor gegeven!
VintageAirRally.com organiseert al een aantal jaren exclusieve, exotische rallies met vliegtuigen. 
In samenwerking met het enthousiaste gemeentebestuur van Knokke-Heist wordt een heus vliegveld aangelegd op het strand. Er wordt een vijftigtal deelnemers uit de hele wereld verwacht. “Voor het eerst zullen de vliegtuigjes op een strand opstijgen en landen”, kondigt burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) trots aan. “Voor de uitstraling van Knokke is de wereldprimeur een fantastische zaak.” De burgervader had ondertussen al de Amerikaanse nieuwszender CNN aan de lijn en verwacht tijdens de vierdaagse heel wat internationale (pers)aandacht.

Gratis
De toegang zal gratis zijn. “Op het strand komen grote schermen waarop rechtstreeks camerabeelden uit de vliegtuigjes te zien zullen zijn. We werken bovendien aan een app, waarbij de toeschouwers op hun smartphone de gesprekken tussen de piloten en controletoren kunnen volgen.” De organisatie was in gesprek met verscheidene badsteden in binnen- en buitenland, maar koos uiteindelijk voor Knokke. “Onze badplaats heeft dan ook een grotere link met de luchtvaart dan iedereen denkt”, zegt Anthony Wittesaele. Daarmee doelt hij vooral op het vroegere vliegveld Knokke-Zoute. Onder andere luchtvaartmaatschappij Sabena gebruikte de uitvalsbasis tot 1959. In 1944 trokken de Duitsers er bovendien grachten doorheen om geallieerde luchtlandingen onmogelijk te maken. Die geschiedenis speelde een belangrijke rol in de beslissing van de Britse organisatie achter de vliegwedstrijden.

Zoute Golf
Al had burgemeester Leopold Lippens nóg een opvallende troef achter de hand. “Mijn moeder was een van de eerste Belgische pilotes ooit”, glundert hij. Suzy Lippens zette bovendien in 1930 een wereldrecord duurvlucht voor vrouwen neer: 35 minuten. Ze had ook heel wat aanzien in de wereld van de luchtvaart. Een eerbetoon aan haar wordt het evenement in juni evenwel niet. “Het worden vier hoogdagen voor Knokke-Heist. We verwachten heel wat volk. Als extraatje zullen we proberen om enkele vliegtuigen ook op de Zoute Golf te laten landen.” 

Evenementen


Ogenblik a.u.b. ...